lauantai 4. helmikuuta 2017

Vegaanista ruokaa kukkakaalista.


Ostin kaupunkireissullamme vuoden ensimmäiset tulppaanit kotiin. Joka kertaa niiden mukana tulvahtaa kevätfiilis rintakehään. Siellä se lepattelee ja synnyttää ainakin minussa uudistumisvietin. Kirpputorilta löytyi tuo kurkumanvärinen neuletakki ja pieniä puulusikoita (sellaisia juuri sopivia suoloille ja mausteille). Löysin myös kolmellakymmenellä sentillä hameen, mies bongasi uudet täydellisesti istuvat farkut itselleen ja minä kauan kaivatun kynttelikön. (Mun edellinen isovanhemmilta peritty kynttelikkö oli niin vanha, että se mu-re-ni!!) 


Kevätuudistumiseeni tuntuu kuuluvan joka vuosi keltaisen- ja vihreänvärin lisääntyminen, vimma levittää kasvoille ihania raikastavia luonnonkosmetiikasta valmistettuja kasvonaamioita sekä ruokalistan päivitys.
Juuri viikko sitten seikkailimme ystäväni kanssa kaupan käytävillä pohtien kuumeisesti, että mitähän ravintoa sitä perheelleen valmistaisi. Molemmilla oli se sama tunne, että nyt on syöty tarpeeksi samoja tälle talvelle.


Eilen askeleeni veivät kirjastoon ja koska toivomus oli heitetty ilmoille, löysin pian käsistäni pelastuksen: Vegaanin Keittiössä (Elina Innanen). Voin koko sydämestäni suositella tätä kirjaa! Laitoin heti oman tilaukseen, huomattuani että uusi painos on juuri tullut myyntiin (edellisiä myyty n.10 000 kappaletta!) Todella harvoin enää ostan kirjoja itselleni, mutta tämä tuntui sellaiselta että tulen käyttämään todella ahkerasti :) 



Tänään kokeilin ensimmäisenä tätä:

KUKKAKAALICOUSCOUS (gluteeniton, vegaaninen)

ainekset

n. 800 g kukkakaalia
1,5 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
kasvislientä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä (itse laitoin varmaan 5…)
1,5 rkl oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl juustokuminaa
1tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
suolaa
1 klementiinin mehu (laitoin puolikkaan luomuappelsiinin mehun)
3 rkl rusinoita (käytin luomu sulttaanirusinoita)
puoli dl hienonnettua tuoretta persiljaa 
(saksanpähkinöitä)


Irrota kukkakaalista nuput ja hienonna ne monitoimikoneessa muutamassa erässä couscoussuurimoiden kokoisiksi muruiksi. Hienonna kukkakaalin varsi erikseen samankokoisiksi muruiksi. Keitä linssit kypsiksi kasvisliemessä ja valuta vesi pois.
Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistinpannulla muutama minuutti tai kunnes ovat pehmenneet. Mausta valkoviinietikalla. Lisää pannulle juustokumina, korianteri ja kurkuma. Sekoita mausteet sipulien joukkoon ja lisää sitten kukkakaalinmuruset ja linssit pannulle. Paista keskilämmöllä vajaa viisi minuuttia. Mausta suolalla.
Purista klementiinin mehu valmiin "couscousin" joukkoon. Hienonna rusinat ja sekoita nekin sekaan persiljan kanssa. Viimeistele ruoka halutessasi saksanpähkinämurusilla.

Hyvää ruokahalua!

ps. Pimeys tuli liian nopeasti, kuvat vähän suttuisia...

2 kommenttia:

  1. Kivaa kun olet palannut bloggailun pariin. Ruoka näyttää herkulta!

    VastaaPoista