keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

kevättä.Kevätpuuhani ovat jo täydessä vauhdissa. Kasvihuone nousee pikkuhiljaa, perustukset on nyt tehty (perusteellisesti!). Päädyimme tekemään jyrkkäharjakattoisen, tarvittaessa purettavan muovikasvihuoneen. Koska asumme vuokralla, tuntui tämä vaihtoehto nyt parhaalta, vaikka meillä olisi ollut ikkunoitakin käytettäväksi. UV-muovi on matkalla postissa ja toivomme sen kestävän yhtä hyvin kuin anoppilassa, jossa muovit on kestäneet jo kymmenisen vuotta!

Ensimmäinen kasvatuslaatikkokin on muhimassa. Lauta-ym.tavaraa on mukavasti, joten kehyksiä lavakasvattamiseen saadaan tehtyä(ilmatteeksi)reilusti.
Lavojen pohjalle laitan ensin pahvia, sen päälle risuja ja viime syksyn lehtiä, sitten hevosenkakkaa ja multaa.

Odotin jo vähän malttamattomana uutta kuuta, jotta pääsisi työntämään sormet ja siemenet multaan. Eilen aamulla se vihdoin koitti, uusi kuu ja uusi sykli, niinpä ryhdyin heti toimiin. Nyt on kylvetty multiin 14 kesäkurpitsansiementä, basilikaa, persiljaa, luomu paprikaa, 6 luomu avomaankurkkua, 21 ranskalaista maatiaistomaattia, 7 aasiankurkkua (avomaankurkkuja nekin)ja meksikolaisia herkkuhyppykurkun(!)siemeniä. 

Kuunkierron vaikutus puutarhatöiden ajoitukseen perustuu karkeasti ottaen siihen, miten kuun asema vaikuttaa kasvien nestevirtaukseen. Vanha kansa ajoitti monenlaiset työt, kuten heinähommat, pyykinpesun ja hiustenleikkuunkin kuunkierron mukaan. 
Mustan kuun, eli uuden kuun jälkeen (kun kuu alkaa taas kasvaa) kerrotaan vaikutuksen olevan rakentava ja vahvistava. Kuun voima suuntautuu tällöin ylöspäin, jolloin nestevirtaus kasveissa voimistuu. Uudella kuulla kylvetään ja istutetaan maan päällistä satoa tuottavat kasvit, tällöin siemenet itävät parhaiten ja taimet lähtevät vahvaan kasvuun ylöspäin.
Uuden kuun jälkeinen aika on myös suotuisin multien vaihtoon!

1 kommentti:

  1. Hei, kiitos muistutuksesta! Mä oon siirtänyt siementen istututusta just uudenkuun odottelun vuoksi ja nyt se pyyhälsikin jo ohi. Nyt meen heti istutuspuuhiin!

    VastaaPoista