maanantai 6. maaliskuuta 2017

Maaliskuu / May.


Happy!


Ihanaa kun marjoja on riittänyt, ja riittää reilusti yli talven. Kuusenkerkkiä, voikukannuppuja, pinaattia, persiljaa, ruohosipulia ja tilliä myös. Ja kuivattuja sieniä, minttua, kehäkukkaa, nokkosta ja lääkekasveja. Edistyn joka vuosi tämän kotivara-asian kanssa. 

7 kommenttia:

 1. Oi kun kuulostaa hyvältä! Meilläkin on marjoja ja sieniä, ja välillä olen laittanut nokkostakin pakkaseen. Mutta tuo rohdospuoli kuulostaa mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 2. :)

  Mesiangervoa, kehäkukkaa, poimulehteä, vadelmanlehteä...

  Mesiangervosta tekee mieli laittaa pidemmin: "Vuonna 1838 eräs italialainen löysi ensimmäistä kertaa mesiangervon kukkanupuista ja valkopajun (Salix alba) kuoresta salisyylihappoa. Vuonna 1899 lääketehdas Bayer kehitti lääkkeen (asetyylisalisyylihappon) ja nimitti sen asperiiniksi, joka pohjautuu vanhaan kasvitieteelliseen mesiangervon nimeen Spiraea ulmaria.
  Kukissa on salisyylihapon lisäksi salisyylihapon johdannaisia (opireiini, salisiini, gaulteriini), tanniinia (10 %), limaa, flavonoideja, haihtuvaa öljyä, sitruunahappoa, C-vitamiinia ja sokereita. Tanniini tehoaa lasten ripuliin, salisyylihappo on antiseptinen, tulehduksia parantava, reumatismiä lieventävä ja virtsan sekä hien eritystä lisäävä. Kuuma keite hiostuttaa ja se sopii kuumelääkkeeksi, eräänlaiseksi kasviperäiseksi asperiiniksi. Keite lieventää myös kramppeja. Tanniini- ja lima-ainepitoisuus vaikuttanevat päin vastoin kuin isosalisylaatit, jotka voivat aiheuttaa mahaverenvuodon. Perinteisesti koko kasvia on käytetty hoitamaan happovaivoja.
  Lehdissä on melkein samat aineet kuin kukissa, joten lehtiäkin voi käyttää kuumetta alentavana, tulehduksia tukehduttavana, virtsaa- ja hikeä ajavana ja reumatismiä lieventävänä lääkkeenä. Maku ei ole yhtä ylivoimainen kuin kukkien.
  Lehtiä on käytetty ulkoisesti kääreinä, mutta lehdet nostattavat herkästi rakkuloita iholle. Rakkuloilta vältytään jos kääreen alle levitetään ohut rasvakerros, eikä käärettä pidetä liian kauan.
  Juuriakin on käytetty kuumeeseen sekä virtsaa ja hikeä ajavaana teenä."

  VastaaPoista
 3. Maukkaan näköinen lautanen tuossa ekassa kuvassa.

  VastaaPoista
 4. Minäkin haluaisin oppia laittamaan muutakin kuin marjoja pakkaseen. Niitä sitten onkin kevääseen asti :) Aivan ihana tunnelma näissä kuvissasi! Löysin juuri blogiisi, jään lukijaksesi :)

  VastaaPoista
 5. Minna-Liisa, kiva kun löysit tänne <3 Ja tervetuloa toistekin!

  VastaaPoista
 6. Täälläkin yksi löytäjä! Kuvat lumosivat, teksti on kiinnostavaa. Jään seuraamaan! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hannamaija, olen iloinen kun löysit ja pidät löydöstäsi <3 Tervetuloa seuraamaan :)

   Poista