sunnuntai 26. helmikuuta 2017






Menneellä viikolla innostuin tekemään mm.hammastahnaa, pyykinpesuainetta ja hoitoainetta hiuksille. Hammastahna-ohjeen nakkaan tänne seuraavalla kerralla.

Näiden kuvien myötä ihanaa sunnuntai-iltaa ja kaikkea hyvää uuteen alkavaan viikkoon <3

torstai 23. helmikuuta 2017

raaka snikkerssit / raw snickers.




Päätin vuodenvaihteessa vakaasti vähentää entisestään sokerinkäyttöä. Nyt puolivuotta lähes joka päivä joogaa harjoittaneena huomaan, että ruokatottumukset muuttuvat väkisinkin. Kehoa on kuunneltava.

Terveellisesti olen syönyt ainakin kymmenen vuotta, mutta huono tapani napsia vähänväliä jotakin (riisikakkua, kuivattuja hedelmiä…)on hävinnyt oikeastaan kokonaan. Pidän kiinni siitä, että kerran viikossa on "karkkipäivä", joka minun tapauksessa tarkoittaa suklaata.
Raakasuklaisiin olen hurahtanut nyt täysin, niitä on ihana valmistaa. Ja tämä uusin taivaallinen herkku on raakasnickerssit. Suklaan ja maapähkinöiden-kombo on täysi kymppi!


Tämä resepti on mitoitettu meidän viisihenkiselle perheelle ja nuo minun leikkaamat palat on ylimitoitettuja. Yhden tuollaisen palan jälkeen on aika ähkyolo…Mutta jos tekee isomman satsin, niin loput voi kyllä pitää siellä pakkasessa.

POHJA:

2,5dl pähkinävoita (itse käytän yleensä Bionaa tai Urtekramia)
3 rkl luomu hunajaa
2,5 rkl mantelijauhetta
ripaus ruususuolaa

Ainekset sekoitetaan ja surautetaan tasaiseksi massaksi. Meillä on Bamix ja sillä hoituu kyllä kaikki tahnat ihanasti. Massa levitetään leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja vuoka laitetaan pakastimeen.

TÄYTE:

14 taatelia (tilaan nämä ruokapiirin kautta isoissa säkeissä)
3rkl vettä
2 tl vaniljauutetta (urtekram luomu)
4  rkl sulaa kookosöljyä

päälle: 2dl maapähkinöitä (käytin valmiiksi suolattuja)

Nämä, pähkinöitä lukuunottamatta surautetaan tahnaksi ja levitetään pakastimessa kovettuneen pohjan päälle. Tahnan päälle taputellaan 2dl maapähkinöitä.

KUORRUTE:

6rkl sulaa kaakaovoita
4rkl hunajaa
6rkl raakakaakaojauhetta
vaniljaa

Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Sekoita loput ainekset sulaneeseen kaakaovoihin ja surauta taas tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrute pakastimessa hetken jäätyneen kakkaran päälle ja laita takaisin pakkaseen. Jos malttaa odottaa pari tuntia, niin herkku alkaa olla aika hyvässä koossa. Yön yli aina parempi.

torstai 16. helmikuuta 2017

Luottamus / confidence







Luottamus

"Vaikkakaan en tiedä, 
mitä tulee tapahtumaan 
seuraavana hetkenä, 
seuraavana päivänä, 
en voi muuttaa sitä pelkäämällä. 
Odotan sitä täydellisellä mielenrauhalla 
mielessäni kuin meren tyyneys.

Tuska ja pelko estävät kehityksemme. 
Pelon ja tuskan aallot torjuvat sen, 
mitä sieluihimme on tulossa tulevaisuudesta. 

Luota siihen, mitä sanotaan 
tapahtumien jumalalliseksi viisaudeksi 
varmana siitä, että sen mitä tapahtuu,
täytyy tapahtua 
ja sen vaikutukset johonkin suuntaan 
tulevat olemaan hyvät.

Tämä tunnelma sanoissa, tunteissa, ajatuksissa, 
on luottamuksen tunnelma,
jonka tulisi muuttua rukoukseksi. 

Näinä aikoina meidän tulisi oppia 
elämään pelkästään luottamuksesta 
ilman olemassaolon varmuutta, 
luottamuksesta aina läsnäolevan 
henkisen maailman apuun.
Muulla tavoin 
ei tällä hetkellä todellakaan voi elää 
jottei rohkeus pettäisi."

-Rudolf Steiner-

Tämä jaettiin meille vanhemmille eilisessä vanhempainillassa. Se sopii jokaiseen päivään. Meillä kotona opetellaan elämää diabeteksen kanssa. Ja ollaan kiitollisia siitä, että ehdimme sairaalaan.


Confidence

"Although I do not know what will happen
in the next moment,
the next day,
I can not change it to fear.
I look forward to it with complete peace of mind in my mind
like a sea of tranquility.
The pain and fear hinder our development.
The fear and the pain of the waves reject it,
what our souls are coming in the future.
Rely on what is said to events as divine wisdom in the certainty 
that that which happens must happen
and its impact in any direction will be good.
This atmosphere of words,
feelings, thoughts, there is an atmosphere of trust
which should become prayer.
Live was afraid of the trust without any certainly
about the existence,
to live your confidence is always present 
in the spiritual world for help.
Any other way is not
currently really currently really can not
live in order to avoid the courage to betray."
-Rudolf Steiner

tiistai 14. helmikuuta 2017

Oman maan ravinto.



Aloitin ensimmäisen blogini vuonna 2007. Sitä ei ole enää olemassa, mutta olen ladannut tuonne flickriin joitakin sen aikaisia kuvia (linkki sivun oikeassa reunassa).



Kaipasin värejä päivääni ja yhtä lempiasiaani: oman ruoan kasvattamista, kevät tulee! Siksipä päätin kaivaa nämä kuvat, ensimmäiseltä kesältä kun päästiin maalle ja viljelyhommiin. 2010.




Paljon olen oppinut ja paljon on opittavaa. Ensi kesän pakolliset, vaikka tilaa on vähän: sipuli, porkkana, kesäkurpitsa, myskikurpitsa, herne, pavut, persilja, basilika, timjami, tomaatti, pinaatti...

torstai 9. helmikuuta 2017

Helmikuun yhdeksäs.






Tänään olen:

Kävellyt hurjan kauniissa aamuauringossa, kuuraisten puiden keskellä. Korppi kaverinani, mittaillen pihaamme.

Tehnyt teetä ja munakasta puuhellalla, en voisi elää ilman puuhellaa!

Miettinyt, että lapset taitavat olla aika kyllästyneitä mung-ituihin, joita meillä on idätetty koko talvi.

Suunnitellut neuloa suomenlampaanvillamyssyni loppuun.

Aion myös:

Tehdä ison wokkipannullisen jotakin ihanaa ruokaa. Mieheni ilmoitti aamulla, että tänään on myös pannukakkupäivä. Selvä se!

Joogata illalla parhaassa seurassa.

Nukkua yhtä sikeät ja lempeät unet kuin viime yönä.


tiistai 7. helmikuuta 2017

Such a beautiful morning / Niin kaunis aamu.





Tänään haluan kaivaa siemenluettelot esiin ja suunnitella. Eilen raahasin "taimipöytäni" esille ja aion hieman rapsutella siitä vanhaa hilseilevää maalia pois.

Pidempään seuranneet ehkä tietävät, että olemme joutuneet muuttamaan monta kertaa. Koulu pitää meidät alueella, mutta sopivaa vuokrataloa on ollut hankala löytää. Ihanissa on asuttu, joistakin jouduttu muuttamaan myynniin vuoksi, yhdestä koska oli aivan liian suuri, yhdessä oli muita ongelmia. Oma on taas askeleen lähempänä, vaan niin kovin vaikea löytää!

Nykyinen on vanha hirsitalo, vuosi sitten peruskorjattu. Lämmitysjärjestelmänä toimii puilla lämpiävä vesikierto, lisäksi meillä on ilmalämpöpumppu, takka ja puuhella. Olin aivan ihmeissäni kun kahden kuukauden sähkölasku oli "vain" 200e (loka-marras), siitä huolimatta että sähkönhinta huitelee pilvissä. Vaikka kuinka ollaan sähkön kanssa nuukailtu muissa kodeissa, tuntuu tämä asumus olevan kerrankin energiataloudellinen.

…niin minun piti kirjoittaa niistä puutarhasuunnitelmista. Tämän kodin piha on haasteellisin kaikista. Rinnetontti ja paljon kalliota. Tontti jatkuu kyllä pitkulaisena isona alueena talosta molempiin suuntiin ja meille kuuluu myös ranta-aluetta, jonne rakennetaan keväällä laavu ja laituri. Ruoan kasvatus tapahtuu nyt aluksi laatikoissa ja isoissa astioissa/amppeleissa. Kohopenkkejä aion tehdä myös ja mies on luvannut tehdä kasvihuoneen, jonka sijainti on vielä mysteeri. Tästä se lähtee...

lauantai 4. helmikuuta 2017

Vegaanista ruokaa kukkakaalista.


Ostin kaupunkireissullamme vuoden ensimmäiset tulppaanit kotiin. Joka kertaa niiden mukana tulvahtaa kevätfiilis rintakehään. Siellä se lepattelee ja synnyttää ainakin minussa uudistumisvietin. Kirpputorilta löytyi tuo kurkumanvärinen neuletakki ja pieniä puulusikoita (sellaisia juuri sopivia suoloille ja mausteille). Löysin myös kolmellakymmenellä sentillä hameen, mies bongasi uudet täydellisesti istuvat farkut itselleen ja minä kauan kaivatun kynttelikön. (Mun edellinen isovanhemmilta peritty kynttelikkö oli niin vanha, että se mu-re-ni!!) 


Kevätuudistumiseeni tuntuu kuuluvan joka vuosi keltaisen- ja vihreänvärin lisääntyminen, vimma levittää kasvoille ihania raikastavia luonnonkosmetiikasta valmistettuja kasvonaamioita sekä ruokalistan päivitys.
Juuri viikko sitten seikkailimme ystäväni kanssa kaupan käytävillä pohtien kuumeisesti, että mitähän ravintoa sitä perheelleen valmistaisi. Molemmilla oli se sama tunne, että nyt on syöty tarpeeksi samoja tälle talvelle.


Eilen askeleeni veivät kirjastoon ja koska toivomus oli heitetty ilmoille, löysin pian käsistäni pelastuksen: Vegaanin Keittiössä (Elina Innanen). Voin koko sydämestäni suositella tätä kirjaa! Laitoin heti oman tilaukseen, huomattuani että uusi painos on juuri tullut myyntiin (edellisiä myyty n.10 000 kappaletta!) Todella harvoin enää ostan kirjoja itselleni, mutta tämä tuntui sellaiselta että tulen käyttämään todella ahkerasti :) 



Tänään kokeilin ensimmäisenä tätä:

KUKKAKAALICOUSCOUS (gluteeniton, vegaaninen)

ainekset

n. 800 g kukkakaalia
1,5 dl ruskeita tai vihreitä linssejä
kasvislientä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä (itse laitoin varmaan 5…)
1,5 rkl oliiviöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl juustokuminaa
1tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
suolaa
1 klementiinin mehu (laitoin puolikkaan luomuappelsiinin mehun)
3 rkl rusinoita (käytin luomu sulttaanirusinoita)
puoli dl hienonnettua tuoretta persiljaa 
(saksanpähkinöitä)


Irrota kukkakaalista nuput ja hienonna ne monitoimikoneessa muutamassa erässä couscoussuurimoiden kokoisiksi muruiksi. Hienonna kukkakaalin varsi erikseen samankokoisiksi muruiksi. Keitä linssit kypsiksi kasvisliemessä ja valuta vesi pois.
Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistinpannulla muutama minuutti tai kunnes ovat pehmenneet. Mausta valkoviinietikalla. Lisää pannulle juustokumina, korianteri ja kurkuma. Sekoita mausteet sipulien joukkoon ja lisää sitten kukkakaalinmuruset ja linssit pannulle. Paista keskilämmöllä vajaa viisi minuuttia. Mausta suolalla.
Purista klementiinin mehu valmiin "couscousin" joukkoon. Hienonna rusinat ja sekoita nekin sekaan persiljan kanssa. Viimeistele ruoka halutessasi saksanpähkinämurusilla.

Hyvää ruokahalua!

ps. Pimeys tuli liian nopeasti, kuvat vähän suttuisia...